CBR

Uitleg diverse termen

Zodra u begint met uw rijlessen komen er soms termen langs die voor u onbekend kunnen zijn. Hieronder staat uitleg over de verschillende termen die u tegen kunt komen.

CBR

CBR betekent Centraal Bureau Rijvaardigheid De minister van Verkeer en Waterstaat is verantwoordelijk voor het beoordelen van de rijvaardigheid van bestuurders. Het CBR is het exameninstituut voor deze rijvaardigheid en bestaat uit vier divisies: Theorie, Rijvaardigheid, Rijgeschiktheid en CCV.

CBR Tussentijdse toets (TTT)

De CBR Tussentijdse Toets is een toets die verloopt als een echt rijexamen. Dit geeft u gelijk duidelijkheid over hoe het
echte examen zal verlopen. Ook kan dit rust geven voor degene die zich erg zenuwachtig maken voor een examen.

Een examinator beoordeeld u op uw rijvaardigheid. Naderhand zult u dan ook advies krijgen over waar u nog extra aandacht
aan moet besteden. Ook zullen de speciale manoeuvres aan bod komen in deze toets. Als u deze goed uitvoert dan krijgt u
vrijstelling op uw rijexamen. Hierop wordt u dan niet meer beoordeeld in uw rijexamen.

Gezondheidsverklaring

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet u daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heeft u bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op hoe u rijdt? Dan mag u niet altijd de weg op. Kijk voor meer informatie eens op CBR Gezondheidsverklaring.

Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Gezondheidsverklaring. U koopt een Gezondheidsverklaring op Mijn CBR. Via het keuzemenu hieronder leest u welke Gezondheidsverklaring op u van toepassing is en welke stappen daar bij horen.

“Verandering is onvermijdelijk, groei is een keuze.”
Rijschool Voorwaarts, de Rijopleiding voor u!

Faalangstexamen

Kandidaten met faalangst kunnen een speciaal rijexamen, het faalangstexamen, afleggen. Een uitgebreide proef die het afgelopen jaar bij het CBR werd gehouden leverde positieve resultaten op. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanningen en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen. Vandaar dat de minister van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om het examen definitief en landelijk in te voeren.

Voor wie is het faalangstexamen bedoeld?
het spreekt eigenlijk voor zich: het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of u al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als u al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit kunt u dit speciale examen aanvragen.

Voor mensen die de Nederlandse taal niet (helemaal) beheersen is het faalangstexamen helaas minder geschikt. Een goede communicatie tussen u en de examinator is namelijk van groot belang voor het succes van dit speciale examen.

Faalangstexaminator speciaal opgeleid.
De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

 

Duurt 80 minuten
Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin u rustig uw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden.

In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om u op uw gemak te stellen. Want als u zich op uw gemak voelt, dan presteert u het beste!

Time-out aanvragen
Bent u eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kunt u een time-out aanvragen. Of meerdere, als u dat wilt. U mag het zelf aangeven. Uw examinator kan u ook een time-out geven, al hij denkt dat u dat nodig heeft.

Niet makkelijker
Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! U moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle “rijvaardigheidseisen”. Dat houdt in dat u moet laten zien dat u veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

Duurder
Omdat het examen langer duurt, wordt het wel duurder dan het gewone rijexamen voor de personenauto. het CBR-tarief voor dit speciale examen vindt u in de tarievenlijst. Let wel: dat is zonder de kosten die uw rijschool berekent. Door de langere tijd van het faalangstexamen zullen ook deze kosten evenredig stijgen.

 

CBR Machtiging

 

Zodra u klaar bent voor uw rijexamen wilt u natuurlijk zo snel mogelijk het examen afleggen. maar alleen Rijschool Voorwaarts kan voor u deze praktijkexamen aanvragen. Hiervoor moet de rijschool natuurlijk wel toestemming van u krijgen. Zo geeft u toestemming door Rijschool Voorwaarts te machtigen:

 

  1. Rijschool Voorwaarts heeft rijschoolnummer: 4347G9
  2. Ga na of u al een DigiD hebt. Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze dan gratis aan via DigiD.nl. U ontvangt binnen 5 werkdagen een code om uw DigiD te activeren. Onthoudt uw inloggegevens goed.
  3. Ga daarna naar mijn.cbr.nl, klik op het DigiD-logo en log in.
  4. Na het invullen van het rijschoolnummer op mijn.cbr.nl kijkt u of de naam van de rijschool op het scherm gelijk is aan Rijschool Voorwaarts. het CBR controleert de rijschoolnaam tijdens het examen.
  5. Uw rijschool ontvangt een e-mail met een bevestiging van de machtiging.
  6. U ontvangt zelf ook een e-mail met een bevestiging van de machtiging.

2toDrive: Vanaf 16.5 jaar starten met rijlessen

Door 2toDrive kunt u nu al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen. Vanaf uw 17e mag u het praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Tot uw 18e mag u rijden onder begeleiding van een coach. Wilt u ook meedoen? kijk dan voor meer informatie op 2toDrive.nl.
Contact opnemen
Loading

Pin It on Pinterest